Geniet van de zon, maar wees voorzichtig

Geniet van de zon, maar wees voorzichtig

Als de zon schijnt, willen we daar graag van genieten. Heerlijk! Het verbetert ons humeur, zorgt voor vitamine D en opstaan is makkelijker als de zon al op is. Maar de zon kan ook schadelijk zijn voor je huid. In het ergste geval kan teveel UV-straling zelfs de basis vormen van huidkanker. Een goede bescherming is dus van groot belang.

Gevaar

In de zomermaanden trekken we er massaal op uit. De één gaat op een vakantie naar een warm land en de ander zoekt de zon op in eigen land. Lekker zonnebaden en mooi bruin worden is het motto. Maar let op: wie te lang of onbeschermd in de zon ligt, verbrandt. Zonverbranding is een acute reactie van de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan teveel UV-straling. Zonnebrand kan tevens ontstaan door kunstmatige bruiningsapparatuur.

Verbranding wordt naast roodheid gekenmerkt door warmte, zwelling en pijn. Er zijn vier graden verbranding te onderscheiden. Eerste en tweede graads verbranding zijn te overzien en kunnen worden bestreden d.m.v. koeling met koude natte doeken en aftersun gel of lotion. Bij pijn en jeuk bieden respectievelijk aspirine of paracetamol en verkoelende zalf uitkomst. Bij derde en vierde graads verbranding zijn de klachten een stuk heviger en is het verstandig medische hulp te zoeken. In eerste instantie raden wij aan gedurende 10-15 minuten een lauw warme douche te nemen en twee á drie liter water per dag te drinken.

Voorkomen is beter dan genezen

Om zonverbranding te voorkomen, kunt u verschillende maatregelen nemen. Naast een hoed, zonnebril en beschermende kleding is zonnebrandcrème het voornaamste middel om verbranding tegen te gaan. Afhankelijk van het huidtype en de sterkte van de zon kiest een u een crème met een bepaalde factor, in de regel variërend van factor 6 tot en met 50. Smeer uzelf en uw kinderen minstens om de twee uur in en ook na het zwemmen. Daarbij is het verstandig om blootstelling aan UV-straling soms te vermijden, met name in de periode van 12:00 tot 15:00.

Let op: de huid van (jonge) kinderen is extra kwetsbaar. Zorg er voor dat u hen extra goed beschermt tegen de zon.

 

 

Geef een reactie