Waarom is kanker zo’n ingewikkelde ziekte?

Waarom is kanker zo’n ingewikkelde ziekte?

In Nederland sterven elk uur vijf mensen aan kanker. De ziekte bestaat al langer dan onze jaartelling. Hoe kan het dat de allerbeste wetenschappers nog steeds niet iedereen kunnen genezen?

Kanker is niet één ziekte

Kanker is een verzamelnaam voor een hoop verschillende ziektes. Ze hebben één ding gemeen: lichaamscellen die verkeerd delen en groeien. Overal in het lichaam kan de ziekte ontstaan. Er zijn  dan ook veel verschillende soorten, zoals borstkanker, darmkanker of longkanker. Binnen deze soorten kunnen er ook weer verschillen bestaan, zoals cellen die anders zijn of verschillen in het DNA.

Er is niet één oorzaak

Eind 18e eeuw viel het de Britse arts Percivall Pott op dat schoorsteenvegers vaak balzakkanker kregen. Met deze waarneming legde hij de basis voor onderzoek naar de rol van iemands omgeving bij het ontstaan van kanker. Om te weten hoe het ontstaat, moet je een grote groep mensen jarenlang heel precies volgen. Door zulk onderzoek weten we onder andere dat roken en uv-straling van de zon risicofactoren zijn. Dat betekent helaas niet dat je kanker altijd kunt voorkomen. Ook als je een hele gezonde levensstijl hebt, kan je het krijgen.

De ziekte past zich aan

Het ingewikkelde en daarmee frustrerende van kankercellen is dat ze zich heel goed kunnen aanpassen aan hun omgeving. Als er zuurstofgebrek is, kunnen ze nieuwe bloedvaten aanmaken voor extra zuurstof. Gaat hun DNA kapot? Dan proberen ze dat meteen te repareren. Het gevaar is dat hoe beter deze cellen zich aanpassen, hoe agressiever ze zijn, sneller uitzaaien en hoe ongevoeliger ze worden voor behandelingen.

Geef een reactie