Wat kan een actie als Movember betekenen in de strijd tegen kanker?

Wat kan een actie als Movember betekenen in de strijd tegen kanker?

We bevinden ons midden in november en dat betekent ook het midden van de actie ‘Movember’. Een maand waarin mannen hun snor laten staan. Waarom en wat betekent deze actie in de strijd tegen kanker?

De gezondheid van mannen

In 2003 kwam een groepje jonge mannen op het idee om 30 dagen een snor te laten groeien om aandacht te vragen voor prostaatkanker en depressie onder mannen. Dat was het begin van de Movember Foundation. Movember streeft ernaar om wereldwijd bij te dragen aan een gelukkiger, gezonder en langer leven voor mannen. Het geslacht is een van de grootste en meest consistente voorspellende factoren voor de gezondheid en levensverwachting. Dat is slecht nieuws voor mannen. Wereldwijd sterven mannen namelijk gemiddeld zes jaar eerder dan vrouwen.

De foundation wil niet alleen meer aandacht voor prostaatkanker en teelbalkanker, maar ook voor mentale gezondheidsproblemen en de preventie van zelfmoord.

Meest voorkomende kankersoort

De impact van prostaat- en teelbalkanker op je leven is groot, en wereldwijd beschouwd is prostaatkanker de op één na meest voorkomende soort kanker onder mannen. Naar verwachting is het aantal gevallen in 2030 bijna verdubbeld tot 1,7 miljoen.

Wat betekent Movember in de strijd tegen kanker?

De instelling brengt toonaangevende deskundigen uit de hele wereld bijeen om samen aan oplossingen te werken die de manier waarop mannen worden behandeld fundamenteel gaat veranderen. In de afgelopen 15 jaar is er wereldwijd circa 800 miljoen euro opgehaald, met behulp van partners zoals Google, Qantas, Royal Mail en Carlsberg. Inmiddels is de Movember Foundation actief in meer dan 21 landen, waaronder sinds 2010 ook in Nederland.

Door gezondheid vanuit een mannelijk perspectief te bekijken en deze inspanningen op vier prioriteitsgebieden te concentreren, zorgt Movember ervoor dat elk programma dat gefinancierd wordt, een stapje dichterbij een gezonder leven is.

Geef een reactie