Aantal gevallen huidkanker blijft toenemen

Aantal gevallen huidkanker blijft toenemen

Uit het rapport van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), blijkt dat het aantal gevallen van huidkanker sterk blijft toenemen. Dit leidt tot een toenemende druk bij ziekenhuizen.

900 nieuwe patiënten per ziekenhuis

De toename gaat ook sneller dan de vergrijzing, is te lezen in het rapport waarin de ontwikkelingen van de afgelopen dertig jaar zijn onderzocht. Volgens de onderzoekers zal de druk de komende jaren enorm toenemen als er geen aanpassingen komen in de organisatie van de huidkankerzorg. Per jaar komen er bijna 70 duizend huidkankerpatiënten bij, dat zijn gemiddeld zo’n 900 nieuwe patiënten per ziekenhuis. De patiënten zijn vooral ouderen.

Minder bezoeken zonnebank

Volgens het IKNL is een efficiënte inrichting van de zorg hard nodig, waarbij dermatologen en huisartsen samenwerken. Preventie is ook een belangrijke maatregel om de stijging tegen te gaan. Het IKNL pleit daarom voor een nationaal plan van aanpak, waarbij de preventie van huidkanker centraal staat. Minder blootstelling aan de zon en minder bezoeken aan de zonnebank zijn belangrijke maatregelen die de toename kunnen stoppen.

Huidkanker meest voorkomende vorm

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland en van alle soorten kanker stijgt het aantal gevallen huidkanker het snelst. 52% van alle gevallen betreft huidkanker, borstkanker volgt daarna met 12%.

Basaalcelarcinoom is het type huidkanker dat het vaakst voorkomt. Deze vorm komt vooral voor bij ouderen en zaait bijna nooit uit. Ook leidt het nauwelijks tot sterfgevallen.

Geef een reactie